Network Project Lojistik A.Ş., grup şirketi olan Network Global Lojistik’in öz mal araçlarını ve kiralık diğer araçlarını kullanarak Türkiye’den Avrupa, Asya ve Türk Cumhuriyetlerine ithalat-ihracat taşımaları ve bu ülkeler arasında karayolu taşımacılığı hizmeti vermektedir.
Operasyon ekibimiz, operasyon süreçlerini doğru şekilde yöneterek müşterilerine zamanında bilgi akışı sağlamaktadır. Ülkelerin uluslararası anlaşmaları ve kanunları gereği dış ticarette uygulanması gereken doküman prosedürü ve ülkenin politik yaptırımları gibi dikkat edilmesi gereken hususlarda, alanında uzman ekibi ile müşterilerini düzenli olarak bilgilendirmektedir.
Karayolu Taşıması Nedir?
Deniz veya suyolu bağlantısı olmayan kara ülkelerinde kara nakil aracı kullanılması zorunluluğu, bu taşıma yöntemini vazgeçilmez hale getirmiştir. Dünya üzerinde ton-km olarak ikinci sırada yer almaktadır ve en yaygın kullanılan taşıma şeklidir. Bu yöntemin avantajı hızlı ve esnek olmasıdır.
CMR Nedir?
CMR (Convention Marchandise Routier) Uluslararası karayolu taşımacılığında koşulları standardize ederek taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme 1978 yılında Cenevre’de yazılmış ve 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanması için Dünya devletlerine gönderilmiştir.
CMR Konvansiyonu’na Taraf olan ülkeler;
1979 yılından günümüze kadar 47 ülke bu sözleşmeye imza atmıştır. CMR Sözleşmesine Taraf olan ülkeler;
Almanya, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Portekiz, Danimarka, Finlandiya, Birleşik Krallık, Yunanistan, İsveç, İrlanda, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Ermenistan, Gürcistan, Macaristan, Makedonya, Norveç, Litvanya, Letonya, Moldova, Polonya, Romanya, Rusya, Ukrayna, Slovakya, Slovenya, İsviçre, Türkiye, Bosna – Hersek, Sırbistan-Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Tunus, Beyaz Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, İran, Azerbaycan.
CMR Karayolu Taşıma Belgesi
Bu tarihten sonra sözleşmeye imza atan ülkelerde uluslararası karayolu taşımacılığında uygulanmaya başlamıştır. CMR sözleşmesinin geçerli olması için varış ve çıkış ülkelerinden herhangi birinin sözleşmeye imza atmış olması yeterlidir ve CMR belgesi taşıma belgesi olarak kullanılabilir.
Taşıma belgesi olan CMR üç nüsha halinde düzenlenerek gönderici ve taşımacı tarafından imzalanır ve aşağıdaki bilgileri içerir;
– Sevk mektubu tarihi ve düzenleme yeri,
– Göndericinin adı ve adresi,
– Taşımacının isim ve adresi,
– Yükün yükleme yeri, tarihi ve teslim için belirlenen yer,
– Yükün gönderildiği kişinin isim ve adresi,
– Yükün özelliğinin tarifi, ambalaj şekli ve tehlikeli yükler söz konusu olduğunda bunların herkesçe anlaşılacak şekilde tarifi,
– Yükün brüt ağırlığı veya başka bir şekilde ifade edilmiş ise miktarı,
– Gümrük ve diğer formaliteler için gerekli talimatlar,